Czy szklany sufit jeszcze istnieje?

Olga opowiada o kobiecych barierach zawodowych, kobiecej karierze i wspieraniu przedsiębiorczych kobiet.

,,Menadżer wzywa kobietę na rozmowę i mówi: Chcielibyśmy zaproponować ci awans, ale pamiętaj że to będzie się wiązało z nienormowanym czasem pracy i większą ilością wyjazdów, czy będziesz miała z kim zostawić dzieci? Czasem będziesz musiała pracować w święta lub ekendy, czy to problem że nie będziesz wtedy z rodziną? I potem kolejne zdanie i kolejny kwiatek. I kolejny. Kobieta zamiast po takiej rozmowie czuć się fajnie, zaczyna spisywać listę problemów do rozwiązania. Po takich przemyśleniach dziewczyna wraca i mówi szefowi, że nie da rady przyjąć tego awansu Z facetem nikt tak nie rozmawia. Jak mężczyźnie urodzi się dziecko, to mu się gratuluje i zapomina o tym że jest ojcem, bo ten fakt nie ma nic wspólnego z jego pracą. A jak kobieta zostaje matką to ludzie po kątach gadają: Teraz będzie wychodziła wcześniej i brała zwolnienia. Może by się jej pozbyć?". - mówi Olga Kozierowska.

Kim jest Olga Kozierowska?
To bizneswoman, dziennikarka, trener biznesu i ekspertka od życiowych zmian. Sama ma ich za sobą wiele. Z muzyka stała się ekonomistką, studiując na uczelniach w Anglii i Holandii. Zrobiła karierę w korporacjach w regionie Europy Środkowo Wschodniej, a następnie porzuciła bezpieczną przystań, by zrealizować swoje marzenia. Stworzyła Sukces Pisany Szminką – pierwszą w Polsce organizację oraz portal internetowy, które kompleksowo wspierają przedsiębiorczość kobiet. Prowadzi autorską audycję „Sukces pisany szminką" na antenie RMF Classic. Stworzyła Power Show – połączenie monodramu z mową motywacyjną, stand-upem i inspiracją muzyczną. Jest autorką wielu publikacji oraz książki pt. Sukces Pisany Szminką. Wcześniej związana z TVN24 i TVP2, gdzie prowadziła autorskie programy dedykowane kobietom. Laureatka wielu prestiżowych nagród, także międzynarodowych: ,,Women of Consequence 2013”, „Pozytywistka Roku 2013” „Dziennikarz Roku 2011” za wspieranie rozwoju przedsiębiorczości. Trafiła na listę „50 Kobiet Polskiego CSR 2013” oraz w 2014 roku do grona 25 liderów Polski na przyszłe 25 lat! Jest mamą trójki dzieci.

Olga Kozierowska ekspertką w kampanii Activii ,,Live InSync"

Activia właśnie wystartowała ze swoją nową kampanią ,,Live InSync”, której celem jest motywacja kobiet i wzmacnianie ich wiary we własne siły oraz możliwości. Do udziału w kampanii firma Danone zaprosiła Olgę Kozierowską.