Lepsze wykorzystanie talentów kobiet to inwestycja, która wszystkim się opłaci

Firmy, w których jest więcej kobiet na wysokich stanowiskach i w kadrze zarządzającej osiągają lepsze wyniki finansowe. Ale awansujących kobiet jest wciąż za mało. Co zrobić, by to zmienić? I w jaki sposób mężczyźni mogą włączyć się w budowanie różnorodności, by zmiany mogły następować szybciej i skuteczniej?

Gdzie te kobiety?Różnorodność to dziś jeden z kluczowych zasobów firm. Mądre zarządzenie różnorodnością pozwala na efektywne wykorzystanie puli talentów, w tym także pełniejsze wykorzystanie potencjału kobiet. A jednak różne raporty pokazują, że zmiany następują zbyt wolno. Przykładem są wyniki opublikowane w raporcie Deloitte „Women in the Boardroom: A Global Perspective”, analizującego sytuację w 64 krajach, w tym w Polsce. Wynika z niego, że odsetek kobiet – członkiń zarządów na całym świecie wynosi zaledwie 15%, a w Europie – 22,6%. W Polskich spółkach tylko jedna czwarta wdrożyła politykę różnorodności, odnoszącą się do składu zarządu, rady nadzorczej oraz kluczowych stanowisk w firmie. Widać, że zmiany są, ale wciąż postępują zbyt wolno.

Czytaj dalej!

Lepsze wykorzystanie talentów kobiet to inwestycja, która wszystkim się opłaci – przekonywali liderzy w debacie Fundacji Sukcesu Pisanego Szminką. - Sukces Pisany Szminką

Szukamy kobiet z pomysłami na biznes! W konkursie Bizneswoman Roku czeka dofinansowanie i mentoring.

Trwa konkurs Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku. Do 30 listopada czekamy na zgłoszenia kobiet w aż pięciu kategoriach. Jedną z nich jest Pomysł na Biznes, w której mogą zgłaszać się przedsiębiorczynie, które mają autorski i ciekawy biznesplan. Na najlepszy pomysł czekają atrakcyjne nagrody.
Szukamy przedsiębiorczyń z Twojego regionu! Wystartowała IX edycja konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku.

Już po raz 9. nagradzamy sukcesy przedsiębiorczych Polek. Jak co roku, zależy nam, by dotrzeć do przedsiębiorczyń działających w różnych regionach Polski. Chcemy pokazać różnorodność biznesów tworzonych przez kobiety, ich zasięg i osiągnięcia. Wierzymy, że będzie to insp
Wystartowała IX edycja konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku!

Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką nagrodzi najlepsze przedsiębiorczynie w Polsce. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 listopada 2017 r. Kandydatki do tytułów Bizneswoman Roku w kategoriach konkursowych mogą zgłosić się same lub zostać nominowane przez osoby trzecie.. W
Znamy już laureatki Bizneswoman Roku 2016

9 marca, podczas uroczystej gali w Budynku Senator, ogłoszono wyniki ósmej edycji konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku. Wśród nagrodzonych znalazły się założycielki i menedżerki z takich firm jak Deloitte, Plastwil, Whisbear, Nestmedic, PelviFly czy Ada. Przyznano także nagrody specjalne za wybitne osiągnięcia. Otrzymały je Ewa Błaszczyk i prof. dr hab. inż. Jadwiga Sójka-Ledakowicz. Partnerem strategicznym konkursu jest Mastercard.