Ruszają kolejne warsztaty „Sukces TO JA” – Czas na Poznań!

12 stycznia 2018 r. w Poznaniu odbędą się bezpłatne warsztaty dla kobiet w ramach programu „Sukces TO JA”. Program skierowany jest do kobiet chcących powrócić na rynek pracy, znaleźć lepszą pracę lub zdobyć wiedzę i kompetencje niezbędne do tego, by założyć i prowadzić działalność gospodarczą bądź start-up.

Warsztaty poprowadzą Olga Zarachowicz, ekspertka z zarządzania zasobami ludzkimi, laureatka wielu nagród z obszaru Employer Branding oraz Anna Flis - doświadczona liderka z 17 letnim doświadczeniem w międzynarodowej korporacji General Electric, mentorka i wykładowczyni, twórczyni 3 start-up’ów, na co dzień zarządza firmą Training Designers. Podczas wydarzenia uczestniczki będą mogły wziąć udział w motywacyjnym warsztacie dr Marcina Kochanowskiego – psychologa i wykładowcy na SWPS.

"Te warsztaty były dla mnie jak zastrzyk nowej energii – chyba najbardziej ciekawy i efektywnie spędzony czas. Cieszy mnie, że są kobiety które chcą się dzielić swoim ogromnym doświadczeniem, wiedzą i umiejętnościami, a przede wszystkim pozytywną energią" – pisze Anna Paśko-Lipińska, uczestniczka programu Sukces TO JA.

„Sukces TO JA” to dziś największy i najbardziej kompleksowy program aktywizacji zawodowej kobiet w Polsce, zainicjowany przez Fundację Sukces Pisany Szminką i firmę Coca-Cola. Tworzy go ponad 40 ekspertów, którzy są specjalistami w różnych dziedzinach od rekrutacji, budowania modelu biznesowego, pozyskiwania funduszy, marketingu, po komunikację w mediach społecznościowych.

Wiemy, jak duży potencjał drzemie w kobietach, także ekonomiczny. Demografia nie działa na naszą korzyść. Z roku na rok maleje liczba osób w wieku produkcyjnym, a mimo to jedna czwarta z nich nadal jest bierna zawodowo. Zwiększenie aktywności zawodowej kobiet wiąże się z wieloma korzyściami społecznymi, ale także ekonomicznymi" – podkreśla Olga Kozierowska, Prezes Fundacji Sukcesu Pisanego Szminką.

Warsztaty będą prowadzone w dwóch obszarach:
– Projekt: Zyskowny Biznes – odpowiadający na potrzeby kobiet planujących założyć własną działalność
oraz
– Projekt: Dobra praca – opracowany z myślą o kobietach poszukujących pracy lub chcących ją zmienić.

„Sukces TO JA” to także społeczność wyjątkowych kobiet, które nawzajem się wspierają, inspirują i motywują do działania. Do tej pory przeszkolono ponad 1600 kobiet podczas bezpłatnych konferencji i warsztatów oraz kilka tysięcy on-line za pomocą platformy www.sukcestoja.pl.

"Polki są świadome swoich umiejętności i kompetencji. Nie odbiegamy w tym obszarze od średniej europejskiej. Jednocześnie osiągamy trzeci najgorszy wynik w Unii, jeśli chodzi o obawę przed niepowodzeniem. Okazuje się, że miękka sfera potrafi blokować kobiety w rozwoju zawodowym. W ramach programu Sukces TO JA staramy się rozwiewać tę niepewność i budować wiarę we własne możliwości" – podkreśla Anna Solarek, dyrektor komunikacji i kontaktów zewnętrznych Coca-Cola Poland Services.

Program „Sukces TO JA” został stworzony w taki sposób, aby jak najlepiej odpowiadać na potrzeby uczestniczek, zarówno w zakresie dostępnych form uczestnictwa jak i tematów. Osoby zainteresowane mogą zapisać się na kursy online, uczestniczyć w warsztatach i konferencjach, zgłosić udział w konkursie Bizneswoman roku, ale także dołączyć do lokalnych grup rozwoju, poprzez które ambasadorki programu wspierają aktywizacje kobiet w swoich lokalnych społecznościach.

Poznańskie warsztaty odbędą się 12 stycznia 2018 na Uniwersytecie SWPS przy ul. Kutrzeby 10 w godzinach  9:00 – 16:00. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona. Aby wziąć udział należy się zarejestrować na stronie www.sukcestoja.pl. Partnerem wydarzenia jest Uniwersytet SWPS w Poznaniu.
Fundacja-logo.jpg
ORGANIZATOR
Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką jest największą społecznością kobiet przedsiębiorczych w Polsce. Jej misją jest kompleksowe wspieranie kobiet, dostarczanie im fachowej wiedzy niezbędnej do rozwoju osobistego i zawodowego oraz motywowanie ich do podejmowania odważnych działań i spełniania marzeń. Współzałożycielkami fundacji są: Olga Kozierowska oraz Olga Zarachowicz. Więcej informacji znajduje się na stronie: www.sukcespisanyszminka.pl
foundation_2012_final.jpg
PARTNER PROGRAMU
Fundacja Coca-Cola w Atlancie (The Coca-Cola Foundation) jest globalnym filantropijnym oddziałem The Coca-Cola Company. Od momentu powstania w 1984 r. Fundacja przyznała ponad 820 mln dolarów dotacji na wsparcie inicjatywy na rzecz społeczności i zrównoważonego rozwoju na całym świecie. Więcej na temat Fundacji dowiesz się tutaj!

A właśnie, że tak! #StaćMnieNaSukces – dlaczego kobiety wątpią w swoje prawo do sukcesu?

- To będzie początek rewolucji. Rewolucji w kobiecych głowach – zapowiada Olga Kozierowska, inicjatorka projektu. Ruszyła ogólnopolska  kampania  społeczna pod hasłem #StaćMnieNaSukces. Jej organizatorem jest Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką, a jej głównym celem uświadomienie kobietom,  że nazbyt często ulegają stereotypom, które ograniczają je w drodze do samorealizacji. W przedsięwzięcie zaangażowały się do tej pory, m.in.: Dorota Wellman, Grażyna Torbicka, Karolina Szostak, Małgorzata Marczewska, Agata Młynarska, Tatiana Mindewicz-Puacz, Magdalena Rigamonti, Paulina Smaszcz–Kurzajewska, Beata Tadla, Omenaa Mensah, Gabi Drzewiecka, Olga Kwiecińska i wiele, wiele innych kobiet. A to dopiero początek.
Bezpłatne warsztaty Sukces TO JA w Trójmieście

26 października 2017 r. w Gdańsku odbędzie się bezpłatny warsztat dla kobiet w ramach programu „Sukces TO JA”. Program skierowany jest do kobiet chcących powrócić na rynek pracy, znaleźć lepszą pracę lub zdobyć wiedzę i kompetencje niezbędne do tego, by założyć i prowadzić działalność gospodarczą bądź start-up.
Aktywizujemy Warszawianki!

Już 28 i 29 września w Warszawie, odbędą się praktyczne warsztaty dla kobiet w dwóch obszarach: Praca i Własny Biznes. Warsztaty organizuje Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką w ramach ogólnopolskiego programu aktywizacji zawodowej kobiet „Sukces TO JA”. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
Konferencja „Sukces TO JA” w Poznaniu już 18 maja!Konferencja „Sukces TO JA” w Poznaniu już 18 maja!

18 maja na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu odbędzie się ostatnia konferencja w ramach pierwszej edycji ogólnopolskiego programu aktywizacji zawodowej kobiet „Sukces TO JA”. Wydarzenie dedykowane jest kobietom chcącym powrócić na rynek pracy lub założyć własną firmę. Udział jest bezpłatny.