Jak radzić sobie z kryzysami i wyciągać z nich naukę

"Życie jest jak wykres EKG. Raz jesteśmy nad kreską, raz pod nią. Kiedy wychodzimy na prostą? Jeżeli nadal macie w głowie wyobrażenie wykresu EKG, to nietrudno się domyślić, że wtedy, gdy jest już za późno" – tak zaczyna swoją drugą książkę „Mój przyjaciel kryzys” Olga Kozierowska - coach, dziennikarka, twórczyni ogólnopolskiej organizacji Sukces Pisany Szminką, która wspiera rozwój osobisty i biznesowy kobiet. Autorka zapewnia, że z kryzysami można się zaprzyjaźnić.

Mój przyjaciel kryzys to książka o tym, jak zaakceptować pojawiające się problemy, pokonać je, a nawet przekuć w sukcesy i iść dalej z wiarą we własne możliwości.
Olga Kozierowska przedstawia w książce 19 autentycznych historii kobiet, które nie poddały się przeciwnościom. W niesprzyjających okolicznościach, wbrew lękom, słabościom i negatywnym przekonaniom podjęły wyzwanie i zmierzyły się z rzeczywistością. Ich historie intrygują i zmuszają do zastanowienia się nad sobą i swoimi problemami, spojrzenia na życie z innej perspektywy. Autorka wzbogaciła je praktyczną wiedzą i wskazówkami, które krok po kroku pokazują, jaki sposób myślenia i działania sprzyja oswojeniu sytuacji kryzysowej, a także jak pokonać strach, uwierzyć we własne możliwości i szukać konstruktywnego rozwiązania.
Mój przyjaciel kryzys.png
Nie ulega wątpliwości, że tak jak w życiu bohaterek książki, kryzysy będą się pojawiać – egzystencjalne, rozwojowe, osobiste, zawodowe, biznesowe i emocjonalne – tak warto nauczyć się funkcjonować na niepewnym, sinusoidalnym, gruncie – przekonuje autorka – bo tak mniej więcej wygląda życie każdego z nas. Różnić się może tylko rozpiętością wykresu. Banał? Być może, ale i codzienna lekcja, którą dostajemy od życia. Uczy nas ona pewnej cennej prawdy – że to od nas, od naszych wyborów, nastawienia, emocji i umiejętności przechodzenia z jednego kryzysu w kolejny, będzie zależało to, jak sobie z tym wszystkim poradzimy. Czy poddamy się, staniemy w miejscu narzekając na los, który innym tyle daje, a nam, wiadomo, tylko wiatr w oczy? A może z podniesionym czołem staniemy twarzą w twarz z kryzysem i powiemy sobie – Spokojnie, dasz radę. I ta właśnie myśl zostaje z czytelnikiem po skończeniu lektury, a z nią głębokie przekonanie, że nie ma takiego dna, od którego nie można się odbić. Silnie motywujące.

Olga Kozierowska już samym tytułem książki – „Mój przyjaciel kryzys” –  trafia w sedno. Pokazuje, jak oswoić kryzys, jak pokonać lęk, jak  uwierzyć w siebie, jak przekuwać bezradność w twórcze rozwiązania, jak  na tytułowych „kryzysach” uczyć się pewności siebie. Ona wierzy w moc  sprawczą kobiet (chwała jej za to, bo ją mają). Udowadnia to prezentując  przeróżne portrety najróżniejszych kobiet i ich zwycięstwa. Opisuje je  żywo i interesująco, tak że łatwo odnajdą się w nich polskie dziewczyny i  kobiety. I co bardzo ważne, poczują, że nie są same i że nie muszą być  bezradne w sytuacjach kryzysowych.

Katarzyna Miller

To jest książka o kryzysach, takich, które nas dopadają w życiu  prywatnym i zawodowym, takich, które sami sobie stwarzamy. Ale to nie  jest smutna książka. Olga Kozierowska o kryzysie pisze z fascynacją,  tłumaczy, że trudny moment może być początkiem nowego, może przerodzić  się w sukces. I tak przekonująco opowiada o życiowych zawirowaniach  (część z nich pewnie mogłoby się przydać do przyszłej autobiografii  autorki), że po ich przeczytaniu jesteśmy gotowi do działania. Wydaje  się nawet, że wiemy, jak się kryzysom nie kłaniać.

Magdalena Rigamonti

O AUTORCE
Olga Kozierowska – mówca motywacyjny, bizneswoman, dziennikarka. Zainspirowała i zmotywowała tysiące Polek do wzięcia swojego życia i szczęścia we własne ręce. Twórczyni organizacji „Sukces Pisany Szminką”. Pierwszej w Polsce organizacji kompleksowo wspierającej rozwój kobiet i nagłaśniającej ich sukcesy na skalę ogólnopolską. Więcej na www.sukcespisanyszminka.pl

Mój przyjaciel kryzys.png

Informacja prasowa Mój przyjaciel kryzys.docx

docx | 14,9 KB

Olga Kozierowska w wywiadzie dla Marketing i Biznes

O wspieraniu kobiet w biznesie, najnowszych wynikach badań Fundacji Sukcesu Pisanego Szminką i stereotypach panujących w społeczeństwie opowiadała Olga Kozierowska w wywiadzie dla Marketing i Biznes.
Olga Kozierowska i Ambasador Australii Paul Wojciechowski gośćmi Jarosława Kuźniara w „Onet Rano.”

„Tworząc bariery dla kobiet źle na tym wychodzimy”. O życiu zawodowym Polek i Australijek w porannym wydaniu programu Jarosława Kuźniara rozmawiała Olga Kozierowska i Paul Wojciechowski – Ambasador Australii w Polsce.
Olga Kozierowska w gronie Inspiratorów Biznesu 2017!

Współzałożycielka Fundacji  Sukcesu Pisanego Szminką – Olga Kozierowska, od wielu lat prowadząca działania wspierające kobiety w realizacji ich potencjału, znalazła się gronie nagrodzonych prestiżowym wyróżnieniem „Inspiratorzy Biznesu” 2017. Została doceniona między innymi za największy w Polsce program aktywizacji zawodowej kobiet Sukces TO JA, który Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką realizuje przy wsparciu The Coca-Cola Foundation.
Recenzja "Mój przyjaciel kryzys" na booksmylove.pl

"Każdy z nas w swoim życiu przechodzi kryzys, ale ilu z nas tak naprawdę umie sobie z nim poradzić? Ile osób przyznaje się, że miało kryzys? Czemu ciągle się go wstydzimy? Czemu załamujemy się, kiedy on nadchodzi?". Przeczytaj najnowszą recenzję książki "Mój przyjaciel kryzys"!

Konferencja „Sukces TO JA” w Krakowie już 30 marca!

W ramach ogólnopolskiego programu aktywizacji zawodowej kobiet „Sukces TO JA”, 30 marca w krakowskim hotelu Qubus, odbędzie kolejna konferencja dedykowana kobietom chcącym powrócić na rynek pracy lub założyć własną firmę. Udział w programie jest bezpłatny.