Znamy już laureatki Bizneswoman Roku 2016

Published

9 marca, podczas uroczystej gali w Budynku Senator, ogłoszono wyniki ósmej edycji konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku. Wśród nagrodzonych znalazły się założycielki i menedżerki z takich firm jak Deloitte, Plastwil, Whisbear, Nestmedic, PelviFly czy Ada. Przyznano także nagrody specjalne za wybitne osiągnięcia. Otrzymały je Ewa Błaszczyk i prof. dr hab. inż. Jadwiga Sójka-Ledakowicz. Partnerem strategicznym konkursu jest Mastercard.

Konkurs Bizneswoman Roku to inicjatywa, która w ostatnich latach zyskała ogromne poparcie środowiska biznesu w Polsce, zainteresowanie mediów, a przede wszystkim samych uczestniczek konkursu, których liczba z roku na rok diametralnie wzrasta. Jednocześnie konkurs przyczynił się do zmiany postrzegania sukcesu kobiet w biznesie oraz wartości, jaką niesie ze sobą wykorzystanie talentów oraz potencjału kobiet i mężczyzn w równorzędnym stopniu.

9 marca w Warszawie, wręczono nagrody w następujących kategoriach: Sukces w Korporacji, Moja Firma – przychody powyżej 4 mln złotych, Moja Firma – przychody poniżej 4 mln złotych, Start-up Roku, Kobieta w Nowych Technologiach, Pomysł na Start, Działalność Społeczna i Bizneswoman Publiczności. Dodatkowo, po raz pierwszy w historii konkursu Bizneswoman Roku przyznano nagrodę GRAND PRIX.

Zdecydowaliśmy, że w tym roku poszukamy wybitnych przykładów integracji nauki z biznesem. Ten obszar polskiej gospodarki jest bowiem kluczowy dla jej stabilnego rozwoju. Tę nagrodę otrzymała prof. dr hab. inż. Jadwiga Sójka-Ledakowicz, Dyrektor Instytutu Włókiennictwa w Łodzi za wybitne dokonania w sferze łączenia biznesu z nauką, zarządzanie jednostką naukową jak rynkowym przedsiębiorstwem, który może przemienić tradycyjny przemysł włókienniczy w innowacyjną gałąź gospodarki” – mówi Olga Kozierowska, pomysłodawczyni konkursu Bizneswoman Roku.

Nagrodę specjalną otrzymała także Ewa Błaszczyk, współzałożycielka Fundacji „Akogo?”, której niebywałe osiągnięcia w sferze społecznej, wykraczają poza kryteria określone w regulaminie konkursu.

Kobiety odgrywają coraz większą rolę w biznesie, co potwierdzają wyniki najnowszego raportu firmy Mastercard. Wskazuje on, że już niemal co trzecia firma w Polsce jest zarządzana przez kobietę. Nadal jest jednak wiele do zrobienia w kwestii wyrównania szans rozwoju kobiet na rynku pracy, stąd tak ważne są takie inicjatywy jak konkurs Bizneswoman Roku, który promuje przedsiębiorcze kobiety. Gratulujemy wszystkim laureatkom, życząc im wielu dalszych sukcesów” - powiedział Bartosz Ciołkowski, dyrektor generalny polskiego oddziału Mastercard Europe i członek Jury konkursu.

Oto lista laureatek:

Laureatka w kategorii Sukces w Korporacji
Iwona Georgijew – Partner w firmie Deloitte. Odniosła nie tylko spektakularny sukces zawodowy, ale także aktywnie wspiera inne kobiety w realizacji ambitnych celów. Stała się międzynarodową ekspertką w niezwykle wyspecjalizowanej dziedzinie jaką są ceny transferowe. Liderka Klubu SheXO oraz Programu Różnorodności w Polsce oraz Europie Środkowej.

Nagroda Specjalna w kategorii Sukces w Korporacji
dr Ewa Łabno-Falęcka - Dyrektor Komunikacji i Relacji Zewnętrznych w Mercedes-Benz Polska. Przez ostatnie 15 lat w firmie Mercedes-Benz Polska zbudowała praktycznie od podstaw zespół i strategię komunikacji oraz sieć relacji zewnętrznych. Pod jej kierunkiem zespół otrzymał wiele nagród w dziedzinie zintegrowanej komunikacji marketingowej.

Laureatka w kategorii Moja Firma – przychody powyżej 4 mln złotych
Izabella Wałkowska – Prezes Zarządu firmy Plastwil. Kobieta ambitna, efektywnie realizująca cele biznesowe, działając w bardzo wymagającej, a przy tym męskiej branży. Zrestrukturyzowała spółkę, zdywersyfikowała produkcję, podwoiła park maszynowy, w efekcie potroiła obrót handlowy spółki i zwiększyła jej rentowność.

Laureatki w kategorii Moja Firma – przychody poniżej 4 mln złotych
Julia Sielicka-Jastrzębska oraz Zuzanna Sielicka-Kalczyńska – twórczynie szumiącego misia Whisbear. W ciągu dwóch lat udało im się zbudować od podstaw jedną z najważniejszych polskich marek w branży dziecięcej. Oferującą innowacyjny produkt, który pokochali rodzice i dzieci na całym świecie.

Laureatki kategorii „Kobieta w Nowych Technologiach”
Patrycja Wizińska-Socha i Anna Skotny – założycielki firmy Nestmedic. Kobiety niezwykle zdeterminowane, działające w branży nowych technologii z myślą o innych kobietach. Wprowadziły na polski rynek Pregnabit, czyli pierwsze na świecie kompleksowe rozwiązanie telemedyczne do badania i kontroli dobrostanu płodu - badania KTG.

Laureatka w kategorii Start-up Roku
Urszula Herman – założycielka start-upu Pelvifly. Stworzyła rozwiązanie, które zrewolucjonizowało branżę telemedyczną i rozwiązuje problem tysięcy kobiet w Polsce, a docelowo milionów na świecie. Pomysłodawczyni produktu i aplikacji, które pozwalają na rehabilitację oraz trening dna miednicy u kobiet.

Wyróżnienie w kategorii Start-up Roku
Magdalena Janczewska - Prezes start-upu NanoThea. Młoda naukowczyni z wielką pasją i misją. Zdobyła zaufanie inwestorów prywatnych i publicznych. Pracuje nad produktem, który może uratować życie milionom chorych ludzi. Jej start-up opracowuje nanocząsteczki do wczesnej diagnostyki nowotworów.

Laureatka w kategorii Pomysł na Start
Natalia Świrska – start-up ADA. Pomimo tego, że dopiero skończyła studia, ma już 6-letnie doświadczenie w sprzedaży. Pod jej kierunkiem stworzono personalnego asystenta do najmu napędzanego sztuczną inteligencją. Zdobywa obecnie tysiące użytkowników i ma ambitne plany na rozwój swojej firmy.

Wyróżnienie w kategorii Pomysł na Start
Sara Berent – pomysłodawczyni NEO-Ecology. Będąc jeszcze w liceum opracowała technologię, która jest w stanie zrewolucjonizować łańcuch produkcji żywności, będąc ekologiczną, tanią i efektywną alternatywą dla toksycznych pestycydów i środków ochrony żywności.

Laureatka z kategorii Działalność Społeczna
Marianna Sitek-Wróblewska – Prezes Gdańskiej Fundacji Innowacji Społecznej. Działa na rzecz młodego pokolenia. Daje szanse młodym ludziom, o których inni zapomnieli. Tym samym kształci młode pokolenie obywateli. Zarządza fundacją, która stworzyła innowacyjne i skuteczne rozwiązania dla dzieci i młodzieży pozostawionych bez opieki. I bez przyszłości.

Jak co roku, jedna z finalistek otrzymała także nagrodę publiczności. Każdy internauta mógł wybrać swoją faworytkę głosując na portalu www.sukcespisanyszminka.pl. Najwięcej głosów, a zarazem tytuł Bizneswoman Publiczności zdobyła Natalia Bogdan - założycielka i Prezes Zarządu wywodzącej się z Trójmiasta, ogólnopolskiej agencji rekrutacyjnej Jobhouse o międzynarodowym zasięgu.

Więcej o konkursie można dowiedzieć się na www.bizneswomanroku.pl oraz na www.sukcespisanyszminka.pl

***

Bizneswoman Roku to pierwszy ogólnopolski i jedyny stricte biznesowy konkurs dla przedsiębiorczych kobiet, w którym od siedmiu lat honorowane i doceniane są kobiety realizujące ambitne projekty zawodowe. Wyróżnienie, poza prestiżem i satysfakcją, jest także okazją do nagłośnienia ich sukcesów. Kobiety coraz odważniej zdobywają różne obszary świata biznesu. Rozwijają firmy na skalę międzynarodową, sięgają po najwyższe stanowiska w korporacjach, angażują się w prospołeczne inicjatywy. W dalszym ciągu jednak, nie są widoczne w mediach. Inicjatywa Bizneswoman Roku powstała, by to zmienić.

Organizatorzy: Sukces Pisany Szminką
Partner i Audytor konkursu: PwC
Partner strategiczny: Mastercard
Partner wspierający: IGT Poland
Partnerzy kategorii: Coca-Cola Poland Services, DPD Polska i Microsoft
Partnerzy gali: Ghelamco, W. Kruk
Partnerzy: Teraz Polska, Business Link, Program Executive MBA@UW, J. Walter Thompson Group Poland, Black Swan Fund
Patroni medialni: Dziennik Gazeta Prawna, Polki.pl, Startup Magazine, Business in Brief, Radio ZET Chilli, Polsat Café.
logotyp-sukcespisanyszminka-basic.jpg
Sukces Pisany Szminką jest pierwszą w Polsce organizacją, która kompleksowo wspiera i promuje działania kobiet w  obszarach nauki, kultury i biznesu. Została utworzona w 2008  roku z inicjatywy Olgi Kozierowskiej. Misją Sukces Pisanego Szminką jest inspirowanie kobiet do podejmowania odważnych działań, spełniania marzeń, nagłaśnianie ich sukcesów w mediach oraz dostarczanie fachowej wiedzy, niezbędnej do rozwoju osobistego i zawodowego. Więcej na www.sukcespisanyszminka.pl

Copy as a Plain Text

Statuetki2.jpg

image | 1.69 MB

Related Stories
Szukamy przedsiębiorczyń z Twojego regionu! Wystartowała IX edycja konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku.

ago

Już po raz 9. nagradzamy sukcesy przedsiębiorczych Polek. Jak co roku, zależy nam, by dotrzeć do przedsiębiorczyń działających w różnych regionach Polski. Chcemy pokazać różnorodność biznesów tworzonych przez kobiety, ich zasięg i osiągnięcia. Wierzymy, że będzie to insp
Wystartowała IX edycja konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku!

ago

Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką nagrodzi najlepsze przedsiębiorczynie w Polsce. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 listopada 2017 r. Kandydatki do tytułów Bizneswoman Roku w kategoriach konkursowych mogą zgłosić się same lub zostać nominowane przez osoby trzecie.. W
Zdecyduj, kto zostanie Bizneswoman Publiczności 2016!

ago

Do 4 marca 2017 roku internauci zdecydują, która spośród 23 finalistek konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku dostanie statuetkę Bizneswoman Publiczności 2016. Każdy może oddać głos na swoją faworytkę na www.sukcespisanyszminka.pl/glosowanie. Tytuł przyznawany jest finalistce, która zdobędzie największą liczbę głosów. Wyniki plebiscytu online poznamy już 9 marca podczas gali finałowej konkursu.
Zmiany w gronie finalistek Bizneswoman Roku

ago

Do finału w kategorii Moja Firma przychody powyżej 4 mln złotych wchodzi Natalia Bogdan – założycielka i Prezes Zarządu firmy Jobhouse.

Jak radzić sobie z kryzysami i wyciągać z nich naukę

"Życie jest jak wykres EKG. Raz jesteśmy nad kreską, raz pod nią. Kiedy wychodzimy na prostą? Jeżeli nadal macie w głowie wyobrażenie wykresu EKG, to nietrudno się domyślić, że wtedy, gdy jest już za późno" – tak zaczyna swoją drugą książkę „Mój przyjaciel kryzys” Olga Kozierowska - coach, dziennikarka, twórczyni ogólnopolskiej organizacji Sukces Pisany Szminką, która wspiera rozwój osobisty i biznesowy kobiet. Autorka zapewnia, że z kryzysami można się zaprzyjaźnić.