Znamy już finalistki VIII edycji konkursu Bizneswoman Roku!

Właśnie zakończył się pierwszy etap konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku. Oznacza to, że wyłonione zostały finalistki w 7 kategoriach. O tym, kto zdobędzie tytuł Bizneswoman Roku 2016, w każdej z kategorii, dowiemy się podczas gali finałowej 9 marca b.r.

W VIII edycji konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku odnotowano rekordową ilość zgłoszeń. ,,Dokonania wielu uczestniczek tegorocznej edycji konkursu zasługują na najwyższe uznanie. W historii konkursu nie było jeszcze tak wysokiego poziomu zgłoszeń. Tym samym konkurencja była ogromna, a wybór finalistek stanowił duże wyzwanie. Paniom, które znalazły się w finale, należą się owacje na stojąco” – komentuje pomysłodawczyni konkursu Olga Kozierowska.
W tegorocznej edycji konkursu największą konkurencją wyróżniała się kategoria Start-up Roku, gdzie po weryfikacji audytora, firmy PwC, na short liście znalazło się aż 18 zgłoszeń, które walczyły o miejsca w finale. W związku z bardzo wysokim poziomem merytorycznym tych zgłoszeń, organizator i audytor konkursu, podjęli decyzję o wyborze 5 finalistek w tej kategorii. W każdej z pozostałych kategorii: Sukces w Korporacji, Moja Firma do 4 mln obrotów i  powyżej 4 mln obrotów, Pomysł Na Start, Kobieta w Nowych Technologiach oraz Działalność Społeczna wyłoniono po trzy finalistki.
,,Warto wspierać przedsiębiorcze osoby, bez względu na płeć. Moje doświadczenie w biznesie potwierdza, że panie, z którymi mam okazję współpracować, to nierzadko wzorce biznesowej odpowiedzialności, solidności i pomysłowości. Dlatego z przyjemnością wspieramy w tym roku konkurs Bizneswoman Roku, który ma na celu promocję przedsiębiorczości wśród kobiet. Jestem szczególnie dumny z patronatu udzielonego przez DPD Polska kategorii Start-up Roku, która ma stanowić inspirację dla innowacyjnych przedsięwzięć realizowanych właśnie przez kobiety” – przekonuje Łukasz Zembowicz, Dyrektora Sprzedaży i Marketingu w DPD Polska i członek Jury tegorocznej edycji konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku.
Jak co roku, jedna z finalistek ma szansę zdobyć dodatkową nagrodę i tytuł Bizneswoman Roku Publiczności. Ten tytuł przyznawany jest finalistce, która zdobędzie największą ilość głosów w głosowaniu online na stronie www.sukcespisanyszminka.pl/glosowanie. Głosowanie rozpocznie się 23 stycznia i będzie trwało do 4 marca b.r.

Oto lista elitarnego grona finalistek:

KATEGORIA: SUKCES W KORPORACJI
1. Iwona Georgijew – Partner w Deloitte. Opracowała całościową koncepcję restrukturyzacji podatkowej wiodącej firmy na rynku FMCG. Jednocześnie przygotowała pilotaż pod wdrożenie takich restrukturyzacji w innych krajach europejskich.
2. Dr Ewa Łabno-Falęcka – jako dyrektor Komunikacji i Relacji Zewnętrznych w Mercedes-Benz Polska zbudowała od podstaw zespół i zintegrowaną komunikację marketingową, co zaowocowało wiodącą pozycją firmy i marki w zakresie sprzedaży i marketingu. Prowadzone przez nią negocjacje dot. pierwszej fabryki Mercedesa w Polsce zakończyły się spektakularnym sukcesem - inwestycja rzędu 500 mln Euro została ulokowana w Polsce (w Jaworze na Dolnym Śląsku).
3. Beata Pawłowska – Dyrektor Zarządzająca Oriflame Poland. Wdrożyła kompleksową strategię „Stop the Drop”, która poprawiła wyniki firmy w wielu obszarach jej działania, a polski oddział Oriflame stał się 7. rynkiem w rankingu światowym przeprowadzonym przez firmę.
KATEGORIA: MOJA FIRMA przychody poniżej 4 mln złotych
1. Julia Izmałkowa – psycholog, założycielka i CEO IZMAŁKOWA, pierwszej w Europie agencji badawczej specjalizującej się w wykorzystywaniu psychologii kłamstwa oraz etnografii dla marketingu i biznesu.
2. Zuzanna Sielicka-Kalczyńska i Julia Sielicka-Jastrzębska – twórczynie Szumiącego Misia Whisbear – zabawki, której szum uspokaja noworodki i starsze dzieci.
3. Beata Straszewska – założycielka Stewiarni, firmy specjalizującej się w imporcie zdrowej żywności z całego świata, którą dystrybuuje w sklepach w całej Polsce.
KATEGORIA: MOJA FIRMA przychody powyżej 4 mln złotych
1. Katarzyna Godlewska – COO spółki Absolvent.pl, która jest liderem rekrutacji studentów i absolwentów w Polsce i od 5 lat z powodzeniem łączy młodych kandydatów z właściwymi pracodawcami.
2. Izabella Wałkowska – Prezes Zarządu rodzinnej firmy Plastwil, która specjalizuje się w produkcji elementów do nawierzchni szynowych oraz w przetwórstwie tworzyw sztucznych.
3. Magdalena Wrońska – Prezes spółki Orto-Res zajmującej się produkcją oraz sprzedażą wyrobów medycznych, rehabilitacyjnych oraz ortopedycznych.
KATEGORIA: START-UP ROKU
1. Urszula Herman – założycielka telemedycznego start-upu PelviFly, który rozwija usługę rehabilitacji mięśni dna miednicy u kobiet.
2. Magdalena Janczewska – współzałożycielka NanoThea S.A. firmy opracowującej innowacyjną metodę wczesnej diagnostyki nowotworów.
3. Noemi Malska – COO spółki akcyjnej HiProMine, która rozwija technologię produkcji i przetwórstwa owadów, w celu zaspokojenia światowego deficytu białka. Produkty znajdą również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz bio-paliwowym.
4. Aleksandra Sękowska i Anna Opłatek – Prezes Zarządu i Managing Partner spółki Proxigroup, która stworzyła innowacyjne platformy oprogramowania na chmurze Microsoft Azure Proxitrak. Jest to rozwiązanie technologiczne dla firm branży logistycznej, magazynowej, linii produkcyjnych i łańcucha dostaw.
5. Agata Stefanek – CEO NanoSanguis S.A. firmy, która opracowuje preparat krwiozastępczy tzw. „sztucznej krwi” oraz poszukuje pokrewnego rozwiązania jakim jest system do długoterminowego przechowywania organów.
KATEGORIA: POMYSŁ NA START
1. Sara Berent - pomysłodawczyni NEO-Ecology. Dwuletnie badania laboratoryjne pozwoliły jej na na opracowanie mieszanki olejków eterycznych, która jest w stanie zrewolucjonizować łańcuch wartości produkcji roślin i żywności, będąc ekologiczną, tanią i efektywną alternatywą dla toksycznych pestycydów i środków ochrony żywności.
2. Katarzyna Sawko – inicjatorka projektu „Wióry lecą”, który obejmuje warsztaty oraz kursy stolarki i renowacji mebli skierowane do kobiet.
3. Natalia Świrska – pomysłodawczyni personalnej asystentki od najmu zasilanej sztuczną inteligencją (ADA), która umożliwi każdemu znalezienie nowego mieszkania odpowiadającego jego potrzebom.
KATEGORIA: KOBIETA W NOWYCH TECHNOLOGIACH
1. Bogumiła Matuszewska-Wojtyła – założycielka firmy DrOmnibus, start-upu zajmującego się tworzeniem multimedialnych narzędzi wspierających terapię i edukację dzieci ze specjalnymi potrzebami.
2. Lucyna Warda – Prezes Zarządu Public Shell Advisory S.A. i założycielka platformy crowdfundingu udziałowego findfunds.pl.
3. Patrycja Wizińska-Socha i Anna Skotny – założycielki firmy Nestmedic, która wprowadza na rynek mobilne i telemedyczne rozwiązanie do badania KTG u kobiet w ciąży.
KATEGORIA: DZIAŁALNOŚĆ SPOŁECZNA
1. Ewa Błaszczyk – Prezes Fundacji „Akogo?”, która prowadzi klinikę „Budzik” i działa na rzecz dzieci wymagających rehabilitacji po ciężkich urazach neurologicznych oraz ich rodzin.
2. Paula Bruszewska  - Prezes startupu społecznego Social Wolves oraz współtwórczyni platformy internetowej „Zwolnieni  z Teorii”, która zachęca  młodzież  z całej Polski  do stworzenia  własnego projektu społecznego oraz do rozwijania  umiejętności zarządzania, czy przywództwa.
3. Marianna Sitek-Wróblewska – Prezes Gdańskiej Fundacji Innowacji Społecznej, która wspiera dzieci i młodzież pozbawioną opieki rodzicielskiej w osiąganiu życiowej samorealizacji.
Więcej o kandydatkach można dowiedzieć się na www.bizneswomanroku.pl oraz www.sukcespisanyszminka.pl
Bizneswoman Roku to pierwszy ogólnopolski i jedyny stricte biznesowy konkurs dla przedsiębiorczych kobiet, w którym od siedmiu lat honorowane i doceniane są kobiety realizujące ambitne projekty zawodowe. Wyróżnienie, poza prestiżem i satysfakcją, jest także okazją do nagłośnienia ich sukcesów. Kobiety coraz odważniej zdobywają różne obszary świata biznesu. Rozwijają firmy na skalę międzynarodową, sięgają po najwyższe stanowiska w korporacjach, angażują się w prospołeczne inicjatywy. W dalszym ciągu jednak, nie są widoczne w mediach. Inicjatywa Bizneswoman Roku powstała, by to zmienić.
Organizatorzy: Sukces Pisany Szminką Partner i Audytor konkursu: PwC
Partner strategiczny: Mastercard
Partner wspierający: IGT Poland
Partnerzy kategorii: Coca-Cola Poland Services, DPD Polska i Microsoft.
Partnerzy: Teraz Polska, Business Link, Program Executive MBA@UW, J. Walter Thompson Group Poland, Black Swan Fund.
Patroni medialni: Dziennik Gazeta Prawna, Polki.pl, Startup Magazine, Kobieta Onet, Business Insider, Business in Brief, Radio ZET Chilli, Polsat Cafe.
logotyp-sukcespisanyszminka-basic.jpg
Sukces Pisany Szminką jest pierwszą w Polsce organizacją, która kompleksowo wspiera i promuje działania kobiet w  obszarach nauki, kultury i biznesu. Została utworzona w 2008  roku z inicjatywy Olgi Kozierowskiej. Misją Sukces Pisanego Szminką jest inspirowanie kobiet do podejmowania odważnych działań, spełniania marzeń, nagłaśnianie ich sukcesów w mediach oraz dostarczanie fachowej wiedzy, niezbędnej do rozwoju osobistego i zawodowego. Więcej na www.sukcespisanyszminka.pl

Bizneswoman Roku_Finalistki VIII Edycji.docx

docx | 56,3 KB

logotyp-sukcespisanyszminka-basic.jpg

gpw_47.jpg

Znamy już laureatki Bizneswoman Roku 2016

9 marca, podczas uroczystej gali w Budynku Senator, ogłoszono wyniki ósmej edycji konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku. Wśród nagrodzonych znalazły się założycielki i menedżerki z takich firm jak Deloitte, Plastwil, Whisbear, Nestmedic, PelviFly czy Ada. Przyznano także nagrody specjalne za wybitne osiągnięcia. Otrzymały je Ewa Błaszczyk i prof. dr hab. inż. Jadwiga Sójka-Ledakowicz. Partnerem strategicznym konkursu jest Mastercard.
Zdecyduj, kto zostanie Bizneswoman Publiczności 2016!

Do 4 marca 2017 roku internauci zdecydują, która spośród 23 finalistek konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku dostanie statuetkę Bizneswoman Publiczności 2016. Każdy może oddać głos na swoją faworytkę na www.sukcespisanyszminka.pl/glosowanie. Tytuł przyznawany jest finalistce, która zdobędzie największą liczbę głosów. Wyniki plebiscytu online poznamy już 9 marca podczas gali finałowej konkursu.
Zmiany w gronie finalistek Bizneswoman Roku

Do finału w kategorii Moja Firma przychody powyżej 4 mln złotych wchodzi Natalia Bogdan – założycielka i Prezes Zarządu firmy Jobhouse.
Bizneswoman Roku poszukiwana!

Sukces Pisany Szminką - organizator VIII edycji konkursu Bizneswoman Roku, na prośbę wielu nominowanych kobiet podjął decyzję o przedłużeniu terminu nadsyłania aplikacji zgłoszeniowych do 6 grudnia 2016.

Bezpłatne warsztaty dla kobiet w Radomiu!

W ramach ogólnopolskiego programu aktywizacji zawodowej kobiet „Sukces TO JA” 7 lutego 2017 roku w radomskim hotelu Aviator odbędą się bezpłatne warsztaty z ekspertami dla kobiet chcących założyć własną firmę. Uczestniczki otrzymają kompleksową wiedzę z zakresu tworzenia biznesplanu, analizy finansowej, poszukiwania finansowania oraz posługiwania się językiem korzyści w kontaktach z klientami i partnerami biznesowymi. Na wydarzenie zaprasza organizator Sukces Pisany Szminką oraz partner programu firma Coca-Cola.